3ος αιώνας π.χ. Αφετηρία για το ιερό μαντείο της Δωδώνης. Και ο Δίας όρισε δικό του το αρχαιότερο μαντείο και αναπόσπαστο κομμάτι του, το μεγαλύτερο Θέατρο χωρητικότητας 18.000 θέσεων. Η Ιερά Οικεία, οι 4 (τέσσερις) ναοί, το Αρχαίο Στάδιο, το Βουλευτήριο και το Πρυτανείο. Το αρχαίο Πρυτανείο, οικοδόμημα διοικητικού χαρακτήρα και κατάλυμα για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.
2.312 χρόνια μετά, στα 500 μέτρα από το αρχαίο Πρυτανείο στέκεται όρθιο το νέο Πρυτανείο, το ΠΡΥΤΑΝΕΙΟ DesignHotel.
Στέκεται και αγναντεύει την ιστορία του τόπου μας.
Αφουγκράζεται τα γκρίζα λιθάρια και υποκλίνεται στο μεγαλείο τους.
Δωδώνη… σίγουρα η επιλογή του χώρου δεν ήταν τυχαία.
Μυστηριώδης ενέργεια, ομορφιά που μαγεύει.
Μεθυστικός συνδυασμός που κάνει το νου και την καρδιά να γαληνεύει!
Αξιοθέατα περιοχής
Αρχαίο θέατρο Δωδώνης
Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης στην Ήπειρο είναι από τα μεγαλύτερα και καλύτερα σωζόμενα αρχαία ελληνικά θέατρα.
Η Aρχαία Δωδώνη υπήρξε λατρευτικό κέντρο του Δία και της Διώνης. Υπήρξε, επίσης, γνωστό μαντείο του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Προσδιορίζεται γεωγραφικά σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από τον οικισμό της Δωδώνης και κείται σε κλειστή, επιμήκη κοιλάδα, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος, σε υψόμετρο 600 μ.
Η Δωδώνη ως αρχαιολογική θέση σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες φέρεται να είναι ενεργή ήδη από την εποχή του Χαλκού, επικεντρωμένη στη λατρεία της Γαίας ή άλλης θηλυκής γονιμικής θεότητας. Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη του μαντείου της Δωδώνης ως λατρευτικού χώρου τοποθετείται περί το 2600 π.Χ.
Το Αρχαίο θέατρο Δωδώνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. επί βασιλείας Πύρρου. Χωρούσε 18.000 θεατές και ήταν το μεγαλύτερο της εποχής του. Η Ιερά Οικεία, οι 4 (τέσσερις) ναοί, το Αρχαίο Στάδιο, το Βουλευτήριο και το Πρυτανείο. Το αρχαίο Πρυτανείο, οικοδόμημα διοικητικού χαρακτήρα και κατάλυμα για τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.Κατά την τέλεση των Ναΐων προς τιμήν του Νάιου Δία, εκτός από τους αγώνες στο στάδιο γίνονταν και θεατρικοί αγώνες.
Το θέατρο καταστράφηκε και επισκευάστηκε δυο φορές. Την πρώτη φορά το κατέστρεψαν οι Αιτωλοί με τον βασιλιά Δωρίμαχο το 219 π.Χ., αλλά την επόμενη χρονιά ο βασιλιάς Φίλιππος Ε’ της Μακεδονίας άρχισε τις επισκευές. Το 167 π.Χ., ο Ρωμαίος στρατηγός Αιμίλιος Παύλος το κατέστρεψε ξανά ώσπου το 31 π.Χ. το επισκεύασε πάλι ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Οκταβιανός Αύγουστοςγια να χρησιμοποιηθεί ως αρένα για θηριομαχίες από τους Ρωμαίους. Ο τοίχος που υπάρχει μπροστά από τα πρώτα καθίσματα χτίστηκε αυτή την εποχή για την προστασία των θεατών από τα θηρία.Η αρένα έφθανε μέχρι τη σκηνή και είχε ωοειδές σχήμα. Σε δύο τριγωνικά δωμάτια, που σχηματίσθηκαν από τον τοίχο προστασίας και τον τοίχο της σκηνής, φυλάσσονταν τα άγρια ζώα. Το θέατρο διατηρήθηκε με αυτή τη μορφή έως τα τέλη του 4ου αι. μ.Χ., οπότε και σταμάτησε να λειτουργεί.
Το μνημείο ανασκάφηκε αρχικά από τον αρχαιολόγο Κ. Καραπάνο, το 1875-1878. Αργότερα, ερεύνησαν το χώρο ο καθηγητής αρχαιολογίας Δ. Ευαγγελίδης με τον Σ. Δάκαρη (1929-1932), οι οποίοι συνέχισαν την ανασκαφική τους δραστηριότητα μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμβάλλοντας και στην αναστήλωση του θεάτρου.
Δωδωναία Κοιλάδα
H πανάρχαια καταπράσινη Κοιλάδα της Αρχαίας Δωδώνης μέσα στη οποία περικλύεται ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης. Κύριο πλεονέκτημα για τον επισκέπτη της, η ηρεμία και η γαλήνη του τοπίου καθώς και η “πνευματικότητα” του φυσικού τούτου τοπίου.
Η περιοχή θεωρείται κοιτίδα των ελληνόφωνων φυλών, όπως προκύπτει τόσο από ιστορικές πηγές, όσο και από ευρήματα που ανάγονται στην τελευταία εποχή του χαλκού. Το ιερό ήταν αφιερωμένο στο Νάιο Δία και στους χώρους του περιλάμβανε Μαντείο (γύρω από την ιερή βαλανιδιά που ονομαζόταν Φηγός), Θέατρο, Πρυτανείο και Βουλευτήριο. Τα σημαντικότερα οικοδομήματα του ιερού χτίστηκαν την εποχή του βασιλιά των Μολοσσών Πύρρου, οπότε το ιερό γνώρισε μεγάλη ακμή. Ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και την ιερή κατοικία του μαντείου. Σε ένα απαράμιλλο παρθένο φυσικό περιβάλλον ο επισκέπτης, εκτός των ιστορικών μνημείων της περιοχής, μπορεί να απολαύσει τις ομορφιές της κοιλάδας και του βουνού μέσα από διαδρομές σε περιπατητικά μονοπάτια, που μπορεί να επιλέξει φθάνοντας ακόμη και μέχρι το ορεινό καταφύγιο της Ολύτσικας.
Μαντείο Δωδώνης
Το Μαντείο είναι το πλησιέστερο (500 περίπου μέτρα) χωριό στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και βρίσκεται στο κέντρο της Δωδωναίας κοιλάδας. Ως αυτόνομος οικισμός δημιουργήθηκε περί το 1800, όταν ο Αλή – Πασάς θέλοντας να ανταμείψει τον αξιωματικό του Ταχήρ- Αγά. Εκτός του αρχαιολογικού χώρου, ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής η οποία χτίστηκε σε θέση επιβλητική από τον αρματολό Κόνιτσας, Γρεβενών και Χασίων Δημ. Τότσκα, μετά από προτροπή και απαίτηση του Αγίου Κοσμά το 1776.
Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών
Το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών βρίσκεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την αρχαία Δωδώνη, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος στο νομό Ιωαννίνων, σε μία κατάφυτη έκταση από καρυδιές και οπωροφόρα δέντρα. Ιδρύθηκε το 1994 και συντηρείται από τον Θεοχάρη Σακκά, ο οποίος θέλησε να περισυλλέξει και να διασώσει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του.
Το Μουσείο στεγάζεται δίπλα στην εκκλησία και το κυπαρίσσι που μίλησε ο Πατροκοσμάς, στο παλιό σχολείο του χωριού και σήμερα ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο του Δ.Δ. Μελιγγών του Δήμου Δωδώνης. Στις τρεις αίθουσές του φιλοξενούνται παραδοσιακά εργαλεία, ενδυμασίες, υφαντά, εργαλεία οικοτεχνίας, ζώνες, σκεύη και έπιπλα αγροτικής κουζίνας. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ εντύπωση προκαλεί η φιλοξενία των ντόπιων, οι οποίοι συνηθίζουν να προσφέρουν τσίπουρο και εκλεκτούς μεζέδες στους επισκέπτες του Μουσείου. Το Λαογραφικό Μουσείο Μελιγγών είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο τηλ.: 26510.82319.
ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ – ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Διαδρομές στην Ολύτσικα από τον Ορειβατικό Σύλλογο Ιωαννίνων …)
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ
Στην περιοχή των Δωδωνοχωρίων συναντά κανείς μεγάλο αριθμό βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης για τον φιλίστορα επισκέπτη.
Ι.Ν. Γεννέσιου Θεοτόκου ΤΚ Σιστρουνίου
Δίπλα στην δεύτερη σε μέγεθος πηγή του Αχέροντα, λίγο πριν το Σιστρούνι, στα δεξιά του δρόμου Αρδοσης Σιστρουνίου, ο Ι.Ν Ι.Ν. Γεννέσιου Θεοτόκου Στρούνης ( Σιστρούνι) ιδρύθηκε το 1156, καταστράφηκε από άγνωστη αιτία και ξαναχτίστηκε στην αριστερή όχθη του Στρουνιώτικου ποταμού (παραπόταμου του Αράχθου).
Ιερός Ναός Αγ. Θεοδώρου Δωδώνης
Ιερός Ναός Αγ. Παρασκευής Μαντείου
To 1776 χτίστηκε μέσα σε ένα δάσος ο ναός της Αγίας Παρασκευής. Χτισμένος πάνω σε έναν γήλοφο ο ναός δεσπόζει με τον πανύψηλο τρούλο του στη γύρω περιοχή.
Ο ναός της Παναγιάς στους Δραμεσιούς κτίστηκε το 1664 μ.Χ. και λειτούργησε ως γυναικείο μοναστήρι. Περιβάλλεται από έναν μανδρότοιχο κατασκευασμένο το 1871 σύμφωνα με σωζόμενη επιγραφή.
Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Στην κεντρική πλατεία του χωριού Μελιγγοί. Αναφέρεται ότι ιδρύθηκε στον 9ο αιώνα μ.Χ.Το 1757 μ.Χ.
Στα τέλη του 13ου αιώνα κτίσθηκε στην Κωστάνιανη ο ιερός ναός των Ταξιαρχών, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αχιτεκτονικής της λεγόμενης «Σχολής του Δεσποτάτου της Ηπείρου»
Στο χωριό, που είναι κτισμένο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, υπάρχει εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, η οποία κτίσθηκε το 1880-1882.
Αγία Κυριακή Πολύγυρος
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επιγραφές και τοιχογραφίες του ναού της Αγίας Κυριακής, που χρονολογείται στα 1812.
Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου Αχλαδέας
Σε απόσταση 4 χλμ. από τον δημόσιο δρόμο Βαργιάδες - Δερβίζιανα το μοναστήρι της Παναγίας Τόσκεσι στολίζει την αριστερή όχθη του Αχέροντα, που κυλάει ανάμεσα στα ψηλά πλατάνια κάτω από το αυστηρό βλέμμα του Τόμαρου. Εξαιρετική η θέση και σπάνιας ομορφιάς το μνημείο.
Ι.Μ. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Τ.Κ. Ρωμανού
Ένα καλοδιατηρημένο συγκρότημα, κτίσμα του 1866, κάτω από το χωριό Ρωμανός, στέκεται ζωντανός μάρτυρας μιας πλούσιας μονής με μεγάλη ακτινοβολία, ίσως της σπουδαιότερης στην Λάκκα Σουλίου.